Nikov dnevnik – Buenos Aires 2018 YOG

Zame se je končal tekmovalni del mladinskih olimpijskih iger.

Imel sem dva prosta dneva danes pa sem začel z pripravami na zaključek sezone, saj me čakajo še tri tekme: Galeb open, Dracula open in evropsko prvenstvo do 21 let.

Danes sem na prvem treningu šprintal na 100m, popoldne pa sem opravil trening uteži.
Jutri imam prosto dopoldne, popoldan pa se bom udeležil taekwondo treninga v enem od argentinskih klubov.
Lep pozdrav v Slovenijo!

Nik

No Comments Blog

Nikov dnevnik – Buenos Aires 2018 YOG

Včeraj ob 12.30 smo se sestali na brniškem letališču. Ob 15.00 smo poleteli proti Parizu, kjer smo na naslednji let čakali 6ur.
Ob 23.30 smo začeli z 14 urnim letom proti Buenos Airesu. Po vsega skupaj 22 urah potovanja smo pristali v Argentini. Tam smo še dobro uro čakali na vstop v državo nato pa smo se še okrog 45 minut vozili do Olimpijske vasi.
Tukaj nas je čakala še registracija nato pa smo šli v sobe in na kosilo. Po kosilu smo imeli krajši sestanek, po sestanku pa nekaj ur počitka. Ob 18.00 sem opravil še lahek trening potem pa odšel na večerjo. Vzdušje v reprezentanci je res odlično, zelo všeč pa mi je tudi olimpijska vas in dvorana. Ljudje so zelo prijazni, imamo tudi tri volunterke, ki so izvorno Slovenke ampak živijo v Argentini v slovenski skupnosti, ki jo bomo ta teden tudi obiskali. Jutri pa me čakata še vzdržljivostni trening in masaža.

No Comments Blog

Dnevnik balkansko prvenstvo Bukarešta – Nuša Urnaut

V Bukarešti smo bili 6 dni. V teh šestih dneh smo opravili 6 treningov. Treningi so bili odlični, saj smo delali na hitrosti in eksplozivnosti, opravili pa smo tudi par dobrih testnih dvobojev ki so bili dobra popotnica za prihajajočo se tekmo.
Moj dan je nastopil v nedeljo. Zjutraj sem se vstala in kar brez zajtrka odšla v dvorano saj sem edina od naše ekipe bila izžrebana da opravim testno vaganje. Vaganje je bilo uspešno in tako sem se lahko pripravila na borbo.
Sama s seboj nisem kaj preveč zadovoljna, saj vem da sem zmožna pokazati veliko več kot sem tukaj. Prisoten je bil tudi strah, saj nisem vedla kako se naj borim z poškodovanim kolenom, ki mi kar naprej ni dajel miru. Gubila sem z rezultatom 9:4 katerega sem v zadnji rundi nadoknadila, saj sem nasprotnici zadala krožni udarec kateri mi je prinesem 5 pik. A žal je bilo to premalo saj sem ponovno dobila udarec v glavo kateri je kasneje rezultat spremenil v 13:9. Vem da bi borbo lahko oddelala veliko bolje a to sem se šele zavedala,ko sem stopila izven ringa.
Zdaj vem česa vse sem zmožna, tako da bom še naprej trdno trenirala in si zadala cilj, da je naslednja kolajna moja.

No Comments Blog

Dnevnik balkansko prvenstvo Bukarešta – Vid Mohorič

V Bukarešti smo že 3 dni in tako smo se sedaj, preden se začne za res, že dobro aklimatizirali in navadili tukajšnje rutine. Po zajtrku smo opravili trening. Delali smo predvsem trening za hitrost, “tridesetke” kot jim rečemo mi. Po treningu sem se počutil odlično. Sledila je vaga, katero smo vsi člani ekipe uspešno opravili.
Po kosilu, smo se družili. Vzdušje v ekipi je sproščeno. Odlično se razumemo. Mislim, da je to, da smo pred tekmo sproščeni zelo pozitivno in pomembno.
Ker se je danes v Bukarešti začelo s tekmovanji v tehniki, smo si šli popoldan v dvorano tekmovanje tudi ogledat.
Ker imam jutri, v soboto, tekmo, se bom počasi psihično pripravil na borbe. Počutim se odlično, a malo sem vseeno na trnih. V borbe bom skušal it sproščeno, brez pritiska in v borbah predvsem uživati. Upam, da mi uspe.
Toliko za danes iz moje strani, jutri pa zame in Matevža stiskajte pesti, v nedeljo pa za ostalo ekipo.
Lep pozdrav v Slovenijo.

No Comments Blog

Dnevnik balkansko prvenstvo Bukarešta – Matevž Koren

matevž koren

13.9.2018, Bukarešta
Po zajtrku smo opravili prvi borbeni trening. Poskušal sem uporabljati čimveč atraktivnih udarcev, ki jih sicer v borbi ne uporabljam dosti. Po treningu sem imel dober občutek za tekmo, ki sledi, saj mi je veliko udarcev uspelo zadeti. Popoldan smo počivali in potem naredili drugi trening, ki je bil podoben prvemu. Na srečo nisem na nobenem treningu občutil nobene bolečine in upam, da bo enako na tekmi!
Zvečer smo odšli na kratek sprehod in pomagali romunski reprezentanci pripraviti dvorano za tekmovanje.

Pred spanjem smo opravili še AEQ vaje, ki so sestaven del priprave in našega počutja.

No Comments Blog

Dnevnik balkansko prvenstvo Bukarešta – Matic MOTALN

Pot proti Bukarešti se je začela ob 24:00 ponoči.
Ekipa se je zbrala v Mariboru, od koder smo se odpravili proti letališču v Budimpešto, kjer smo imeli let proti Bukarešti že ob 6:00 zjutraj. Po urnem letu so nas na letališču pobrali in odpeljali do hotela kjer smo se namestili in spočili od naporne vožne.
Ob 4 smo imeli prvi trening kateri ni bil prenaporen, saj smo opravili trening hitrosti.
Po treningu smo se odpravili na večerjo, zatem pa odšli v mesto na sprehod.

No Comments Blog

Kondicijski trening ali kaj delamo na Poljanah* če pa nismo atleti?

Po tem, ko je Taekwondo postal olimpijski šport, je postalo jasno, da samo treningi veščine ne bodo dovolj za poseganje po najvišjih mestih na največjih tekmovanjih. Žal niso dovolj niti za nastopanje na resnejših tekmovanjih lokalnega značaja. Dobrim trenerjem je jasno, da je kondicijski trening, z vsemi potrebnimi vsebinami, neizogiben v treniranju Taekwondo-ja. Vse vrhunske reprezentance imajo kondicijske trenerje, ki tesno sodelujejo s športnimi trenerji pri pripravi in izvajanju programa.

V TKD klubu Red Power smo prepričani, da kondicijski trening ni samo za vrhunske športnike, ampak je nujno potrebna vsebina treniranja na vseh nivojih. Zamujenega se v poznejših leti ne da nadoknaditi, zato s kondicijskim treningom začenjamo že pri kadetih.

Tek je sestavni del skoraj vsakega športa. Pri TKD-ju izjemoma ni, kar pa ne pomeni, da ni pomemben del treninga. Pri tekaških treningih se naučimo tehnike teka z različnimi tekaškimi vajami. Tekaške vaje so namenjene izboljšanju tekaške tehnike in krepitvi mišic nog, ki pri teh vajah sodelujejo. To so pa ravno tiste mišice, ki nam pomagajo pri učinkovitem gibanju po borilnem prostoru in izvajanju različnih udarcev in kombinacij udarcev. Po kvaliteti izvajanja tekaški vaj ne zaostajamo za atleti, dolgoletne izkušnje so naredile svoje. Pravilna tehnika teka nam pomaga pri intervalnih treningih. To so teki na različnih razdaljah od 30 do 400 m z odmori, ki so odvisni od namena. Pri treningu hitrosti uporabljamo krajše razdalje in daljše odmore. Ker med borbo večino energije dobimo iz anaerobnih procesov, izvajamo intervale na različnih razdaljah s kratkim odmorom.  Aerobni energijski sistem v borbah ni posebej prisoten, ima pa pomembno vlogo pri hitrejši regeneraciji, pri lažjem prilagajanju na skupno količino različnega treninga in krepi moč volje (kadar je treba malo potrpeti). Daljših tekov ne izvajamo, tečemo v ogrevanju in po koncu treningov. Občasno naredimo kak polurni tek, kar pa ni pravilo. Na atletskem stadionu izkoristimo razpoložljivo opremo in atletske vaje. Tako zelo pogosto izvajamo atletske vaje na ovirah za povečanje mobilnosti v kolčnem sklepu, naredimo pa tudi razne skoke in poskoke čez ovire, pri čemer smo posebej pozorni na delo gležnjev pri odrivu in doskoku.  Reaktivna moč je temelj generiranja sile v TKD-ju. Princip delovanja pa je z biomehanskega vidika podoben sprinterskemu teku. Koleno hitro zamahne naprej gor, potem pa noga potuje hitro nazaj na tla, kontakt pa je samo s sprednjim delom stopala. Zato je šprint, ki zahteva dobro tehniko, sestavni del večine treningov. Na treningih delamo štarte iz različnih položajev, stopnjevanja hitrosti, maksimalne šprinte in štafetne teke. Pa še vedno nismo atleti, čeprav treningu preprosto rečemo atletika, ker to ni naš namen. Namen je izkoristiti metode in rekvizite iz atletike za čim boljše učinke na sposobnosti, ki nam bodo prišle prav v TKD-ju.

 

Dvigujemo tudi uteži in začnemo zelo zgodaj. Tudi tu se zamujeno težko nadoknadi. Kot vsake športne tehnike se je potrebno tudi dviganja uteži naučiti zgodaj. Namen je, da se naučimo tehnike olimpijskih dvigov in nekatere druge vaje z utežmi. Nikakor ne želimo prehitevati razvoja in izkoriščati biološki dobi neprimernih metod treniranja za pridobivanje konkurenčne prednosti, vendar je v praksi običajno tako, da ko bi športniki morali začeti trenirati z utežmi tega preprosto ne znajo. Vaje z utežmi kombiniramo z vajami za trebušne in hrbtne mišice, vajami za ravnotežje in eksplozivnimi vajami, ki jih izvajamo z utežmi ali z medicinkami. Pri treningu za moč naprednejših tekmovalcev je pomembno upoštevati dejstvo, da so pri TKD tekmovalci razdeljeni v kategorije po teži. Določene metode treninga moči lahko povečajo težo tekmovalca.

Kondicijski trening služi tudi kot preventiva pred poškodbami. Raziskovalci, ki so se ukvarjali s poškodbami tekmovalcev pri TKD-ju, so med drugim  ugotavljali, da tekmovalci, ki so bili dalj časa odsotni zaradi poškodbe, pred poškodbo praviloma niso imeli ustreznega kondicijskega treninga. Seveda se tudi mi srečujemo s poškodbami, ki pa so lažje in ne zahtevajo daljše odsotnosti.

Naloga kondicijskega treninga je podpora iz ozadja. Upoštevati je potrebno trenažne zakonitosti Vsekakor pa mora biti kvaliteta pred kvantiteto. Kondicijski trener in TKD trener tesno sodelujeta. Specifične kondicijske vaje (npr. intervalni treningi z udarci) izvaja TKD trener, ki je zadolžen tudi za implementacijo kondicijskega treninga v športni dosežek.

*Poljane – za tiste, ki ne veste, na Poljanah v Mariboru je najlepši atletski stadion v Sloveniji!

Avtor: Ladislav Mesarič

No Comments Blog

Je samo tek dovolj?

S treningom moči lahko izboljšate zdravje in tekaške dosežke

S tekaškim praznikom v Ljubljani se počasi končuje letošnja tekaška sezona. Konec sezone je običajno čas za nove načrte. Novi cilji zahtevajo nove pristope. Moja dobra znanka, ki se ukvarja s fizioterapijo je ob eni izmed izvedb Ljubljanskega maratona dejala; »Včeraj je bil Ljubljanski maraton. Zdaj bom imela celo leto dovolj dela.« Da ne boste tudi vi njen pacient/ka (ali koga drugega) je potrebno ob načrtovanih kilometrih nekaj časa posvetiti tudi regeneraciji in drugim vadbenim vsebinam, ki vam bodo omogočile, da boste bolj zdravi in hitrejši že na vaši naslednji tekaški preizkušnji.  Ena izmed pomembnih vsebin treninga uspešnih tekačev je tudi vadba za moč s težkimi utežmi. Nekaj prednosti take vadbe si lahko preberete spodaj. Priporočam vam, da v zimskem času nekaj ur preživite v bližnjem fitnes centru. Niso namenjeni samo mišičnjakom, koristni so lahko tudi za tekače.

Prednosti treninga z utežmi za tekače:

1. Postali boste hitrejši

Trening moči bo izboljšal moč nog in učinkovitost porabe energije in kisika med tekom. Izboljšal se bo tempo teka in s tem končni rezultat.  Izboljšala se bo tudi sposobnost zaključnega šprinta na tekmovanju.

2. Zmanjšala se bo količina telesne maščobe, izboljšala se bo sestava telesa

Trening moči »pokuri maščobo« in s tem zmanjša procent maščobe v telesu. Tekači postanejo lažji in hitrejši. trening moči je primeren tudi za tekače, ki ne želijo dodatne mišične mase. Ob pravilnem treningu moči se anabolni in katabolni proces treninga moči in teka dopolnjujeta. Mišična masa se ohrani in postaja učinkovitejša in to brez nezaželenega povečanja. Trening moči izboljša nevromišične funkcije tekača ter izboljša učinkovitost porabe energije. Vse našteto se odraža v učinkovitejšem teku.

3. Imeli boste manj poškodb in bolečin

Trening moči izboljša strukturno ravnovesje v organizmu, zmanjša možnost značilnih tekaških poškodb in kroničnih bolečin povzročenih s ponavljajočimi enostranskimi obremenitvami. Trening moči  vzpodbuja sintezo proteinov v mišicah in vezivnem tkivu ter vpliva na izboljšanje gostote kostne mase.

4. Tradicionalni dvigi bodo okrepili jedro (core) telesa

Trening moči s tradicionalnimi vajam, kot so počep, dead lift, nalog, izpadni korak izboljšajo moč jedra telesa. Močnejše jedro zmanjša možnost bolečin v križu in vas naredi hitrejše. Raziskovalci so ugotovili, da vaje kot so npr. plank (opora ležno za rokami) zaradi nespecifične pozicije niso tako učinkovite za trening jedra in priporočajo trening s tradicionalnimi vajami dviganja uteži.

5. Manjše bodo posledice oksidativnega stresa in katabolnih hormonov

Vzdržljivostni trening povzroča veliko količino oksidativnega stresa, kar lahko povzroči kronična vnetja. Trening moči pomaga zmanjšati akutni oksidativni stres in morebitne kronične posledice oksidativnega stresa na organizem. Raziskave so pokazale, da intenzivna vzdržljivostna vadba povzroči znižanje testosterona in ravni spolnih hormonov pri moških, kar poslabša spolne funkcije. Pri tem lahko pomaga trening moči, ker poviša  nivo anabolnih hormonov in zmanjša nivo stresnih hormonov predvsem kortizola.

6. Izboljšala  se bo občutljivost na inzulin

Trening moči izboljša občutljivost na inzulin. Inzulin je hormon, ki ga izloča trebušna slinavka  in je odgovoren za nivo glukoze v krvnem obtoku. Inzulin, ob glukozi, v celice shranjuje tudi ostala hranila, s tem pa daje celicam vse potrebe sestavine in energijo za njihovo rast. Pomembno vlogo ima tudi pri okrevanju po vzdržljivostnem treningu in pri nadomeščanju energetskih zalog. Pravilno delovanje  inzulina se nanaša na to kako občutljivi so vaši celični receptorji na hormon inzulin. Če  izboljšamo občutljivost na inzulin, bo to povzročilo hitrejši metabolizem in boljši nivo energije.  Glukoza produkt presnove sestavljenih ogljikovih hidratov, ki predstavljajo velik del prehrane mnogih tekačev, zaradi tega je  ohranjanje zdravega delovanja  inzulina za tekače zelo pomembna.

V Vrhunskem športnem centru Red Power imamo  trenerje z znanjem in dolgoletnimi izkušnjami pri treniranju tekačev, ki vam bodo z veseljem svetovali pri vašem treningu.

Vir: www.poliquingroup.com

 

No Comments Blog

Močnejši živijo dlje

po-jutru-se-dan-pozna-mesecna-karta

Trening za moč, je ključnega pomena za ohranjanje aktivnega in neodvisnega življenjskega sloga. Človek v starosti, med 30 in 70 let, izgubi približno četrtino svoje mišične moči. Tisti, ki doživijo 90 let pa več, kot polovico. Gibanje je ključnega pomena za ohranjanje zdravja, dobrega počutja in delovnih sposobnosti.
Vendar samo aerobna vadba, kot je tek, kolesarjenje, hoja ne zadostuje za preprečevanje izgube mišične moči. Brez treninga za moč, postajajo mišice vedno šibkejše, kot tudi manj funkcionalne. Trening za moč omogoči ljudem, starejšim od 50 let, da živijo dlje in bolj kakovostno.
Učinkovit je že trening, ki ne traja več, kot dvajset minut in ne zahteva velikega naprezanja. Ključno je, da uporabite vaje pri katerih mišice delujejo proti zunanjemu odporu in da vključite vse dele telesa. Metode treninga za moč vključujejo uporabo prostih uteži, fitnes naprav, gumijastih trakov, žog in vaj z lastno težo. Da se izognemo poškodbam začnemo počasi in potopoma stopnjujemo obremenitve. Dobro je, da vas v trening vpelje usposobljen trener.

Vir: Harvard Health Publications

No Comments Blog

Novoletna zaobljuba

Z novoletno zaobljubo je običajno tako, da jo je zelo lahko narediti in zelo težko ohraniti pri življenju. Večina ljudi si ne naredi novoletne (kakršnekoli) zaobljube. Tisti, ki jo naredijo, pa obupajo že po nekaj dnevih. To pa ne pomeni, da moramo obupati preden smo sploh začeli.
Ameriški arhitekt, avtor, sistemski teoretik in izumitelj Richard Buckminster “Bucky” Fuller je nekoč dejal; »Namesto, da se borite proti okoliščinam, v katerih ste, jih sprejmite takšne, kot so. Potem pa naredite nov načrt, v skladu z vašimi resničnimi željami. Ne na tem kar mislite, da lahko dobite, ampak na tem kar resnično želite.«
Če želite v letu 2017 izboljšati svoje zdravje in videz, je potrebno spremeniti življenjski slog. Najpogostejša zaobljuba je izguba telesne teže. Ker zadeve ne gredo »čez noč«, potrebujete nekoga, ki vam bo v pomoč na tej poti. Vendar je telesna teža samo ena izmed sestavin življenjskega sloga, ki pride sama, ko upoštevamo še druge dejavnike. To so predvsem gibanje, zdrava uravnotežena prehrana, nadzorovan stres (brez njega ne gre  ), dovolj spanja, pravi prijatelji, novi kraji …
Kako se lotimo zaobljube?
Najprej pošteno premislimo, kaj si želimo. To bo zahtevalo od nas nekaj miselnega napora. Potem si cilje zapišemo na papir. Cilji dajejo življenju smisel in nas vodijo v pravi smeri. Zapisani naj bodo kristalno jasno. Naj bodo odraz resničnih želja. Ni nam potrebno vedeti, kako bomo dosegli svoj cilj, verjeti moramo, da bomo svoj cilj dosegli.
Potem moramo svoje cilje ohranjati pri življenju. Pri tem nam lahko pomagajo naslednje tehnike. Vedno se počutite in delujte, kot da je že tako, kot si želite. Vizualizirajte svojo novo realnost. V mislih si predstavljajte novo realnost, predstavljajte si tudi najmanjše detajle. Vizualizacija naj vam postane dnevna rutina, kot umivanje zob. Verjemite. Naprej je potrebno verjeti, da lahko pozneje vidimo. Uresniči se to, kar resnično verjamemo.
Najpomembnejši cilj si napišite na kartico, ki naj bo vedno z vami. Lahko jo dobite na recepciji Red Power centra. Ob zapisanem cilju vas bo vedno spomnila tudi, kje lahko naredite dober trening. Se vse skupaj sliši prezahtevno? Skupaj z Delta akademijo smo vam na voljo, da vam pomagamo na vaši poti doseganja ciljev.
Verjemite v svoje cilje. Sprostite se in uživajte na svoji poti. Vse stvari, ki se zgodijo »hitro«, potrebujejo svoj čas.

No Comments Blog